Welke polissen biedt de zorgverzekeraar?

Jouw medische wensen vragen om een passende polis. Hier vind je een overzicht van de verschillende polissen die worden aangeboden.

Restitutiepolis

Wanneer je kiest voor een restitutiepolis, dan kies je zelf je zorgverlener. Het voordeel is dus dat je bij elke zorgverlener terecht kunt. Het nadeel is dat restitutieverzekeraars de kosten vergoeden tot het bedrag dat zij ‘marktconform’ vinden. Het kan dus voorkomen dat je zelf een deel van de kosten moet betalen.

Naturapolis

Bij een naturapolis kiest je verzekeraar goede zorgaanbieders waar hij contracten mee sluit. Als je zorg nodig hebt, dan kies je uit een van deze gecontracteerde zorgaanbieders. Wanneer je toch door een niet-gecontracteerde zorgverlener geholpen wilt worden, dan mag de zorgverzekeraar een lagere vergoeding geven. Hoe hoog de vergoeding dan is staat in de polis.

Budgetpolis

Een budgetpolis is een naturapolis met bijvoorbeeld minder gecontracteerde zorgaanbieders of lagere vergoedingen.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een combinatie van de natura- en restitutiepolis. Dit betekent dat sommige zorg wordt vergoed in natura – wanneer je alleen kunt kiezen uit gecontracteerde zorgaanbieders – en andere op basis van restitutie – wanneer je zelf een zorgaanbieder kiest en hier een (gedeeltelijke) vergoeding voor krijgt.

Pro-life polis

Wanneer je ethische bezwaren hebt bij bepaalde vormen van zorg – bijvoorbeeld in-vitrofertilisatie (ivf) of geslachtsverandering – dan kun je deze zorg uitsluiten op je zorgverzekering. Dit heet een pro-life polis.

Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering is eenzelfde basisverzekering voor een groep mensen. Werkgevers, vakbonden, ouderenorganisaties of patiëntenverenigingen maken vaak afspraken met zorgverzekeraars – bijvoorbeeld over zorg die vanuit een bepaald collectief vaker wordt gebruikt. Denk aan speciale til-trainingen om rugklachten te voorkomen bij mensen die fysiek zwaar werk verrichten.

Neem contact op met je werkgever of vereniging waarbij je bent aangesloten om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een collectieve verzekering. Daarnaast worden er ook collectieve zorgverzekeringen aangeboden door gemeenten, bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Neem hiervoor contact op met uw gemeente of neem een kijkje op www.gezondverzekerd.nl.

Polisvoorwaarden

Aan het eind van ieder jaar ontvang je een nieuwe polis met mogelijk nieuwe voorwaarden of gecontracteerde zorgverleners. Zo kun je controleren of de polis nog aansluit bij je wensen en medische situatie. Wanneer dit niet het geval is, kun je kiezen voor een andere polis of overstappen naar een andere zorgverzekeraar.