Hoe sluit ik een zorgverzekering af?

Geen idee hoe je een zorgverzekering afsluit? Volg de drie stappen.

Stap 1: Heb je een zorgverzekering nodig?

Als je één of meer van de volgende vragen beantwoord met  ‘ja’, dan ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten bij een van de Nederlandse zorgverzekeraars.

  •              Woon je in Nederland?
  •              Werk je in Nederland?
  •              Krijg je een uitkering of pensioen in Nederland?

Tot je 18e verjaardag hoef je geen zorgpremie te betalen. Ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je een eigen zorgverzekering afsluiten en dus zorgpremie betalen.

Stap 2: Welke zorgverzekering past bij jou?

De overheid stelt vast wat er door de verplichte basisverzekering wordt gedekt, waardoor er geen grote verschillen tussen de basisverzekeringen zijn. Toch past de ene verzekering waarschijnlijk beter bij je dan de andere. Zorgverzekeraars bieden een natura-, restitutie, budget- of combinatiepolis aan. Niet alle zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering – je kunt er dan ook voor kiezen om je zorgverzekering uit te breiden met een aanvullende verzekering. Neem voor een overzicht van alle Nederlandse zorgverzekeraars een kijkje op onze vergelijkingspagina.

Stap 3: Vraag je basisverzekering aan bij een zorgverzekeraar

Heb je een zorgverzekering gevonden die bij jou past? Vraag dan bij de zorgverzekeraar het aanvraagformulier op. Deze kan ook gedownload of online ingevuld worden. Houdt de volgende gegevens bij de hand wanneer je het formulier invult:

  • Burgerservice- of sofinummer
  • Rekeningnummer
  • Een geldig woonadres (of briefadres)

Vul het aanvraagformulier volledig in en stuur deze op naar de zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars zijn verplicht jou te accepteren, maar je bent pas echt verzekerd na ontvangst van een polisblad en zorgverzekeringspasje. Bewaar het polisblad goed en zorg dat je het zorgverzekeringspasje altijd bij je hebt.