Drogist versus apotheek: wat is het verschil?

Een drogist is van oorsprong een winkel waar je medicijnen en chemische producten kunt kopen. Hedendaags kun je er alles kopen op het gebied van lichamelijke verzorging. Op gebied van medicatie is alles te verkrijgen zolang er geen doktersrecept voor nodig is. Dit zijn met name medicijnen die minder uitleg vereisen en minder gevaar opleveren voor de gezondheid bij verkeerd gebruik.

 

Een apotheek is een plek waar men medicijnen verkoopt en vervaardigt. De apotheek wordt vaak bezocht in het geval van minder reguliere medicatie. Deze medicatie wordt verkregen door het recept wat de huisarts heeft voorgeschreven. Het gaat met name om medicijnen voor specifieke, zwaardere en pijnlijkere klachten. Over het algemeen worden de medicijnen in de apotheek (deels) vergoed door de zorgverzekeraar. Daarnaast verkoopt een apotheek naast medicatie op recept ook medicijnen die geen doktersrecept nodig hebben: zogenaamde zelfzorggeneesmiddelen.

 

Er zijn verschillende soorten apotheken. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen apotheken die medische hulpmiddelen leveren aan patiënten in het ziekenhuis (intramurale zorg) en apotheken die leveren aan patiënten buiten het ziekenhuis (extramurale zorg).

Naast de reguliere apotheek zijn er nog 3 andere soorten apotheken:

  • Dienstapotheken: openbare apotheken die alleen tijdens de avond, nacht en in het weekend open zijn;
  • Transmurale of poliklinische apotheken: apotheken die bij het ziekenhuis horen maar de geneesmiddelen aan niet-gehospitaliseerde patiënten levert;
  • Internet-apotheken: apotheken waar gebruikers online medicatie kunnen bestellen. Een internet-apotheek mag niet alle soorten medicatie verkopen: enkel degenen die zonder recept kunnen worden verkregen.

 

Zowel een drogist als een apotheker dient gediplomeerd te zijn en de wijze van gebruik, bijwerkingen en contra-indicaties van de medicatie die verkocht wordt te kennen.

De opleiding tot drogist omvat drie onderdelen: Drogist en Zelfzorg 1, 2 & 3. Gediplomeerde drogisten dienen elke vijf jaar een nascholingstraject te volgen met betrekking tot zelfzorggeneesmiddelen. Als de drogist afwezig is, is de assistent-drogist de vervanger, welke ook een opleiding nodig heeft. Daarnaast is er      een opleiding verkoopmedewerker drogisterij.

 

Om apotheker te worden is een wo-bachelor en masteropleiding Farmacie vereist. Om geregistreerd te worden als openbaar apotheker wordt nog een tweejarige vervolgopleiding gevolgd. Voor registratie als ziekenhuisapotheker gaat dit om een vierjarige vervolgopleiding.

Als apothekersassistente wordt een opleiding Mbo Apothekersassistent vereist. Een apothekersassistent heeft contact met patiënten en familieleden, huisartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten en ondersteunt de apotheker in zijn/haar taken.