De tandartsassistent(e)

Een tandartsassistent(e) werkt onder leiding van een tandarts of tandartsspecialist. De tandartsassistent(e) assisteert hen bij het doen van onderzoek en bij de behandeling van cliënten of patiënten. De tandartsassistent(e) is als het ware de rechterhand van een tandarts(specialist). Taken die een tandartsassistent(e) uitvoert zijn onder andere: helpen van cliënten bij hun vraag; voorbereiden van tandheelkundige behandelingen; röntgenfoto’s maken; verdoving geven; cofferdam (rubber beschermingslapje) aanleggen voor vullingen; maken en plaatsen van tijdelijke kronen; tandarts assisteren aan de stoel.

 

Een tandartsassistent(e) werkt in een tandartspraktijk bij een zelfstandig gevestigde tandarts, bij een orthodontist, bij de jeugdtandverzorging, op de afdeling van een mond- en kaakchirurgie van een ziekenhuis of in een tandheelkundig centrum van een kazerne.

 

Om tandartsassistent(e) te kunnen worden dien je de MBO-opleiding (niveau 4) Tandartsassistent te hebben gevolgd. Tijdens de opleiding verdiept een student zich in het uitvoeren van tandheelkundige behandelingen, het assisteren bij tandtechnische werkzaamheden en het geven van voorlichting en advies. Ook krijgt de student les in de gezondheidszorg, tandproblematiek en administratieve handelingen. De opleiding tot tandartsassistent(e) duurt 3 tot 4 jaar. Er zijn ook verkorte opleidingen, zoals hij het NTI (18 of 24 maanden), LOI (24 maanden) en Scheidegger (24 maanden).

 

Het salaris van een tandartsassistent(e) is onder andere afhankelijk van leeftijd en ervaring. Zo verdient een tandartsassistent(e) onder de 21 jaar zo’n €1608 p/m; een tandartsassistent(e) vanaf 21 jaar €1719 tot €2353 (afhankelijk van periodiek) p/m; en een senior tandartsassistent(e) €1897 tot €2495 (afhankelijk van periodiek) p/m.