De tandarts

Een tandarts is iemand die gespecialiseerd is in alles wat met de gezondheid van tanden en de rest van het gebit te maken heeft. Een tandarts onderzoekt patiënten op afwijkingen of ziekten aan hun tanden, kiezen en slijmvliezen en signaleert patiënten met oppervlakkige tot matige tandvleesproblemen en behandelt deze. Ook adviseert en informeert de tandarts zijn/haar patiënten over een goede verzorging van het gebit.

 

Tandartsen zijn met name gericht op het voorkomen van tandproblemen-bederf (cariës). Daarnaast heeft de tandarts de volgende taken: herstelwerkzaamheden verrichten (vullingen); verdovingen bij pijnlijke behandelingen; trekken van tanden en kiezen; verrichten van kleine kaakchirurgische ingrepen; wortelkanaalbehandelingen; plaatsen van bruggen, kronen en implantaten; behandelen van tandletsel bij ongevallen; voorschrijven van medicijnen bij gebitsproblemen; behandelen van kaakgewrichtsklachten; maken van röntgenfoto’s; en het verwijzen van patiënten naar specialisten.

 

Om tandarts te kunnen worden dient de universitaire opleiding Tandheelkunde te worden gevolgd. Deze opleiding heeft een studieduur van 6 jaar. Na de studie tandheelkunde kan een tandarts zich in Nederland specialiseren tot kaakchirurg of orthodontist. In België kan hij zich specialiseren tot orthodontist of parodontoloog.

 

Tandartsen zijn vaak werkzaam als zelfstandige ondernemers in een maatschap. Het inkomen is hierom per tandarts verschillend. Ook is het inkomen voor een groot deel afhankelijk van het aantal patiënten. Voor een zelfstandige ondernemer geldt een bruto-norminkomen van €98.000 per jaar. Een beginnende tandarts in loondienst verdient tussen €3250 en €5185 bruto per maand.